Hummus recept

Dit hummus recept is het resultaat van jaren lang proberen, eten, lezen, weer proberen en meer eten. Door elke keer kleine veranderingen aan te brengen ben ik tot een hummus recept gekomen wat voor mij in de buurt komt van de perfecte hummus. Het is aan iedereen om hier mee naar hartelust te experimenteren en te combineren. Wil je zelf hummus maken leest dan eerst de algemene instructies over de methode en de ingredienten. Hierdoor kun je op de juiste manier beginnen en kom je niet voor verrassingen te staan.

Wat maakt dit hummus recept zo goed?

Over smaak valt niet te twisten. Toch ben ik van mening dat de ene hummus wel degelijk beter is dan de andere. Namelijk verse hummus is altijd beter dan hummus die al een paar dagen oud is, of zelfs machinaal geproduceerde hummus. Daarnaast bestaat dit hummus recept uit gezonde en natuurlijke ingredienten zonder dat hier allerlei (kunstmatige) smaakversterkers (behalve dan het zout) in zitten. Dit recept zorgt voor een goede basis waarop je eindeloos kunt varieren. Zo kun je zelfs soortgelijke recepten maken zonder dat er kikkererwten aan de pas komen. Door deze (deels) te vervangen door bloemkool of andere groenten kun je heerlijke (en gezonde!) gerechten maken.

Print
Hummus recept
Prep Time
10 mins
Cook Time
1 hrs 20 mins
Total Time
1 hrs 30 mins
 

Dit recept is gemaakt om direct op te dienen als maaltijd. Je kunt het wel tot drie dagen in de koelkast bewaren, maar vers blijft het lekkerst.  Het recept is een samenvoeging van jaren ervaring met hummus maken en vooral hummus eten in het Midden-Oosten. Elke hummusya heeft zijn eigen geheimen. Door deze te ontleden ben ik uiteindelijk tot dit simpele maar zeer smaakvolle recept gekomen. Laat je niet in de wat brengen door de totalte tijd van dit gerecht. Hier komt nog 24 uur wachttijd bij voor het wellen van de kikkererwten, maar ook daar heb ik een oplossing voor. 

Course: Main Course
Cuisine: Mediterranean
Servings: 4 porties
Author: Jesse
Ingredients
 • 500 gram Gedroogde kikkererwten
 • 350 gram Tahini (pasta van gemalen sesam zaad)
 • 100 ml Ijswater
 • 8 teentjes Knoflook (alvast enigzins fijngehakt)
 • 7 eetlepels Vers citroensap (biologisch!)
 • 1 theelepel Baking soda (natriumbicarbonaat)
 • 1 theelepel Zout (naar smaak varieren)
 • 1 theelepel Gemalen komijn (naar smaak varieren)
Instructions
Voorbereiding de dag vantevoren
 1. Bedenk een dag vantevoren dat je hummus wil gaan eten. De gedroogde kikkererwten moeten namelijk 24 uur in water wellen voordat je ze kunt gebruiken. Zorg ervoor dat je ze in een grote kom (de kikkererwten moeten er minimaal drie keer in passen) doet, met een flinke laag water (minimaal twee keer zo'n grote laag als de kikkererwten). Als noodoplossing kun je dit 1 keer doen met een grote hoeveelheid, en vervolgens per portie de gewelde kikkererwten invriezen. Hierduur kun je daarna nog de zelfde dag hummus maken. 

De kikkererwten koken en overige ingrediënten klaar maken
 1. Doe de kikkererwten in een grote pan en voeg de "Baking soda" toe. Zet vervolgens het fornuis op een middelhoog vuur aan en voeg een scheut water toe (50-100 ml). Blijf ongeveer twee minuten constant met een houten lepel roeren. 

 2.  Voeg koud water (+/- drie liter) en breng het geheel aan de kook. 

 3. Het duurt even voordat het water kookt. Dit geeft je de tijd om de knoflook te pellen en de (biologische!) citroen te persen.

 4. Zodra het water kookt, zal er een schuimlaag op de pan vormen. Blijf deze constant afschuimen. Door licht te roeren zal ook een groot gedeelte van de velletjes al van de kikkererwaten af komen. Deze kun je ook met een schuimspaan weg scheppen. (Dit scheelt een hoop tijd bij het pellen later).  In totaal duurt het ongeveer 40 minuten totdat de kikkererwten de juiste textuur bereikt hebben. Dit kun je testen door ééntje tussen je duim en wijsvinger kapot te knijpen. Dit moet makkelijk gaan, maar je moet nog wel een beetje weerstand voelen. Naarmate je vaker hummus maakt zul je hier een eigen voorkeur voor ontwikkelen. 

 5. Giet het geheel af, maar bewaar het kookvocht. Dit gebruik je later om de hummus smeuiger te maken, zonder te veel smaak te verliezen.  

 6. Zet ongeveer 10% (meer of minder naar eigen inzicht) van de kikkererwten opzij. Deze gebruik je later bij het garneren. 

 7. Doe de kikkererwten (als je dat nog niet had gedaan voor het afgieten) in een vergiet en spoel ze goed af met lauw water. 

 8. Verwijder zo vele mogelijk alle losse velletjes, dit zal de hummus uiteindelijk veel smeuiger maken. 

De ingrediënten in de foodprocessor verwerken tot hummus
 1. Begin met het vermalen van de kikkererwten (heb je wel een gedeelte opzij gezet?) en de knoflook. Afhankelijk van de grootte van je machine doe je dit in meerdere batches, maar het beste resultaat krijg je als je je recept aanpast aan de grootte van de machine zodat alles in één keer kan.  

 2. Zodra het één stevig geheel is, voeg je (terwijl de keukenmachine nog loopt) de tahini (hier kun je naar smaak ook meer of minder van toevoegen), het citroensap, het zout, de gemalen komijn toe. 

 3. Nu alle ingrediënten toegevoegd zijn is het zaak om (naar smaak) de juiste textuur te krijgen. Begin door met een lopende keukenmachine heel voorzichtig het ijswater toe te voegen. Vervolgens stop je de keukenmachine en proef je de hummus. Ben je tevreden, sla dan de volgende stap over. Zo niet, ga dan naar de volgende stap.

 4. Zet de keukenmachine weer aan en giet er langzaam wat van het kookvocht bij. Doe dit met kleine beetjes elke keer en proef dan een beetje van de hummus. Herhaal dit proces tot je de juiste smeuigheid bereikt. De totale tijd in de keukenmachine is afhankelijk van de kracht van de machine, maar dit zou ergens tussen de vier en acht minuten moeten zijn. 

De hummus serveren
 1. De hummus is het lekkerste als je deze direct gaat serveren. Als hij nog lauw warm is. 

 2. Serveer de hummus per portie in een diep bord. Schep met een grote lepen een dikke schep hummus in het bord en smeer deze vervolgens uit langs de rand met één vloeiende ronde beweging. Je kunt dit nogmaals doen, afhankelijk van de grootte van de lepel en de hoeveelheid hummus die je wilt serveren. 

 3. Voeg vervolgens een schepje van de tahinisaus en een schepje van de overgebleven kikkererwten toe. 

 4. Garneer het bord met wat verse peterselie, paprika poeder en een scheutje olijfolie. 

wat serveer je bij de hummus
 1. Serveer warme pitabroodjes, gepelde en in kwarten gesneden uit, (zout-zure) augurk en eventueel wat pittige pesto / gesneden hete pepers.